ΤΟ BLOG ΜΑΣ

Previous Next

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κώδικα 5 - 20 Οκτωβρίου 2019

Τις ημέρες 5 – 20 Οκτωβρίου 2019 ασχοληθήκαμε με την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού, η οποία είναι μια πρωτοβουλία βάσης που έχει ως στόχο να κάνει τον προγραμματισμό και τον ψηφιακό γραμματισμό προσιτό σε όλους, με διασκεδαστικό και ενδιαφέροντα τρόπο.

1

2

Eu Code Week 5 - 20 Οκτωβρίου 2019

Τα σχολεία που συνεργάζονται:

 

3

4

5

 

Η συμμαχία μας σε αριθμούς ήταν:

4 χώρες, 58 εκπαιδευτικοί και 45 σχολεία!!!

Οι μαθητές μας πειραματίστηκαν και προγραμμάτισαν το Beebot, την μικρή μελισσούλα που διαθέτει το νηπιαγωγείο. Μπορείτε να δείτε την δική μας συμμετοχή στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://codeweek.eu/view/251559/storytelling-through-art-with-coding

6

 

Σαν σχολείο δηλώσαμε συμμετοχή και πήραμε μέρος στην εκδήλωση με μια σειρά δράσεων έως τις 20 Οκτωβρίου. Πιστεύουμε ότι ο βασικός εγγραμματισμός όλων σε μια ψηφιακή εποχή πρέπει να περιλαμβάνει την κατανόηση του προγραμματισμού και την ανάπτυξη καίριων ικανοτήτων που σχετίζονται με την υπολογιστή σκέψη, όπως είναι η επίλυση προβλημάτων, η συνεργασία και οι δεξιότητες ανάλυσης.

 

Η αποτύπωση της δράσης μας έγινε μέσα από μία εφαρμογή που λέγεται storyjumper.

Η δραστηριότητα ήταν η εξής: Storytelling through art with coding.

Επεξήγηση της δραστηριότητας: Με αφορμή ένα πίνακα ζωγραφικής, του Paul Klee, "Το Χρυσόψαρο", δημιουργήσαμε μια ιστορία με τους μαθητές. Τα παιδιά την εικογράφησαν και η ιστορία τοποθετήθηκε στο πλέγμα (του επιδαπέδιου ρομπότ -beebot). Κλήθηκαν να προγραμματίσουν το ρομπότ με τέτοιο τρόπο ώστε να αφηγηθεί την ιστορία που δημιουργήθηκε.

7

Δραστηριότητες

Αρχικά, τα παιδιά ζωγράφισαν τον πίνακα. Έπειτα έγιναν τα ρομπότ σε ένα μεγάλο πατάκι με πλέγματα και οι συμμαθητές τους ενεργούσαν ως προγραμματιστές. Η επόμενη δραστηριότητα ήταν μια «unplugged» δραστηριότητα. Τα παιδιά ζωγράφισαν βέλη σε χαρτί αλλά και στον διαδραστικό πίνακα  για να φτάσουν σε ένα συγκεκριμένο σημείο. Τότε ήταν σε θέση να προγραμματίσουν το "Beebot" για να ακολουθήσει τις διαδρομές στο πατάκι. Όλες οι δραστηριότητες αναπτύχθηκαν με γνώμονα τον «Έντεχνο Συλλογισμό». Επιλέχθηκε ο παραπάνω πίνακας όπου  ενέπνευσε τους μαθητές να δημιουργήσουν μια ιστορία στην οποία ο πρωταγωνιστής, ένα χρυσόψαρο, έχει μια περιπέτεια.

13

14

15

16

17

18

19

20

201

202

Η ιστορία

Οι μαθητές είχαν καταιγισμό ιδεών για μια ιστορία εμπνευσμένη από τον πίνακα. Πέντε ομάδες δημιούργησαν η κάθε μία ένα μέρος της ιστορίας και στη συνέχεια την εικονογράφησαν συνεργατικά. Στο τέλος, οι μαθητές αρίθμησαν τις εικόνες της ιστορίας και τα νούμερα τοποθετήθηκαν στο πατάκι.  Προγραμμάτισαν το "Beebot" να ακολουθήσει το σωστό μονοπάτι για να αφηγηθούν την ιστορία.

21

22

23

Πλοκή

1η σκηνή: Μια φορά κι έναν καιρό στην Ψαρούπολη, υπήρχαν πολλά φύκια και τα ψάρια πήγαν στην φυκοταβέρνα για φαγητό. Μια μέρα ο καρχαρίας ήρθε και κατέστρεψε την ταβέρνα και έφαγε τα ψάρια που ήταν εκεί.

8

2η σκηνή: Μετά από λίγο, η ταβέρνα ανακατασκευάστηκε και ένα χρυσόψαρο πήγε να αγοράσει μερικά φύκια για να πάει στο σπίτι να τα φάει. Μετά το γεύμα του, πήγε για κολύμπι.

9

3η σκηνή: Ενώ το χρυσόψαρο κολυμπούσε, συνάντησε τους φίλους του τα κόκκινα ψάρια και μαζί συνάντησαν μερικούς νέους φίλους, τα μπλε ψάρια.

10

4η σκηνή: Μετά το περίπατο του, πήγε να συναντήσει μερικούς παλιούς φίλους, τα κίτρινα ψάρια, και πήγαν να παίξουν ποδόσφαιρο στον ωκεανό, αλλά εκεί οι ψαράδες τα έπιασαν.

11

5η σκηνή: Ο καρχαρίας επέστρεψε και έφαγε όλα τα μπλε και τα κόκκινα ψάρια. Στο τέλος, όλοι οι καρχαρίες έπαιξαν μπάσκετ για να γιορτάσουν την κυριαρχία τους στη θάλασσα, αφού τελικά έμειναν μόνοι σε όλο τον ωκεανό!

12

24

25

26

27

28

Έτσι ολοκληρώθηκε φέτος η συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κώδικα – Codeweek 2019. Οι δραστηριότητες της ρομποτικής αποτελούν πάντα μία ευχάριστη ασχολία για τα παιδιά. Είναι αφορμή για ανάπτυξη και καλλιέργεια πολλαπλών δεξιοτήτων μέσα από παιχνίδι (υπολογιστική και κριτική σκέψη, επίλυση προβλήματος, συνεργασία, επικοινωνία, δημιουργικότητα, αφήγηση ιστοριών κλπ.)

Κυρέζη Αθανασία, Preschool Educational Center

Ρίμινι, Νέα Μάκρη, 19005, Αττική

2294099550

 

Newsletter

Συμπλήρωσε το e-mail σου για να μαθαίνεις νέα για το προσχολικό μας κέντρο!