ΤΟ BLOG ΜΑΣ

Φθινοπωρινός Περίπατος

 

Πέμπτη και Παρασκευή 12 και 13 Οκτωβρίου 2017, πήγαμε εκδρομή στο Πευκοδάσος των Αγίων Αποστόλων στον οικισμό Αγία Μαρίνα της Νέας Μάκρης.

 Ήταν ένας φθινοπωρινός περίπατος με τα νήπια, για να παρατηρήσουμε το δάσος την εποχή του Φθινοπώρου, να μαζέψουμε κυκλάμινα, βελανίδια, φύλλα και να παίξουμε. Κάνουμε σχεδόν κάθε χρόνο αυτόν τον περίπατο με τα παιδιά. Κάθε χρόνο όμως μας πληγώνει ακόμη περισσότερο η κατάσταση στην οποία βρίσκουμε το όμορφο δασάκι.

Μια τόσο όμορφη τοποθεσία, θα μπορούσε να είναι ένας ιδιαίτερος και ξεχωριστής ομορφιάς χώρος. Ένας χώρος μέσα στην φύση, πευκόφυτος, ήσυχος δίπλα στον οικιστικό ιστό της πόλης μας, πλην όμως με μία εγκατάλειψη που σε πληγώνει, σε θυμώνει, σε κάνει ν' απογοητεύεσαι. Τα σκουπίδια παντού διάσπαρτα (ο "πολιτισμός" των ελάχιστων όπως φαίνεται επισκεπτών - περιπατητών). Σπασμένοι και πεταμένοι οι ελάχιστοι κάδοι, μια υποτυπώδης παιδική χαρά, "ότι πρέπει για σοβαρά ατυχήματα" με το κατάλληλο έδαφος χωρίς άμμο, με πολλές κοτρώνες, μεγάλα ύψη στα όργανά της παιδικής χαράς, δυσανάλογα με την σωματική τους ανάπτυξη και με υλικά του "περασμένου αιώνα"...

Το όμορφο αυτό φυσικό περιβάλλον, θα πρεπε να είναι σε μια κατάσταση που να σε προκαλεί για έναν περίπατο όλες τις εποχές του χρόνου, όλες τις ώρες της ημέρας και για όλες τις ηλικίες πχ. ένας βοτανικός κήπος.

Οι "άρχοντες" του τόπου γιατί δεν μπορούν ν' ασχοληθούν λίγο με το φυσικό περιβάλλον πέρα από το κέντρο της πόλης και την παραλία; Ρητορική είναι η ερώτηση, τα γιατί τα γνωρίζουμε όλοι.

Εμείς πάντως θα συνεχίσουμε να το επισκέπτόμαστε, να "μπολιάζουμε" τα παιδιά με αγάπη για τη φύση, με αγάπη για το περιβάλλον γενικότερα και ίσως πετύχουμε η γενιά τους, αν προλάβει και δεν καταστραφεί, να το φροντίσει και να το αναδείξει για να το παραδώσει καλύτερο στην επόμενη γεννιά. 

 

Δραστηριότητες μέσα στην τάξη:

1

2

5

3

4

6

7

7a

8

9

10

 

Δραστηριότητες εκτός τάξης:

 

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

 

 

(Όποιος έχει τη δυνατότητα και τη διάθεση, ας το προωθήσει στους"άρχοντες" του τόπου, ίσως σταθούμε τυχεροί και το διαβάσουν, ίσως προβληματιστούν, ίσως τους "γρατσουνίσουμε κάποια ευαίσθητη χορδή" και που ξέρεις ίσως αντιδράσουν.)

 

Κυρέζη Αθανασία, Preschool Educational Center

Ρίμινι, Νέα Μάκρη, 19005, Αττική

2294099550

Newsletter

Συμπλήρωσε το e-mail σου για να μαθαίνεις νέα για το προσχολικό μας κέντρο!